Accordeonlening

Denk je na over een accordeonlening? Het is een speciale variant van hypotheken, die het mogelijk maakt om de kosten gedurende de verschillende maanden zoveel mogelijk gelijk te houden. Zoek je naar zekerheid en ben je bereid in ruil daarvoor wat langer af te betalen? Een accordeonlening vormt in dat geval wellicht een goede keuze. Het is een krediet met een variabele rentevoet, waarbij je de looptijd op een ‘rekbare’ wijze kunt laten vaststellen. Dat betekent dat je met een accordeonlening mogelijk langer of korter af dient te betalen, maar dat daar een vast bedrag per maand aan maandlasten tegenover staat.

Maandelijks hetzelfde bedrag

Je betaalt maandelijks iedere keer hetzelfde bedrag, op het moment dat je een accordeonlening afsluit. De rentevoet wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld en is dan steeds 1 jaar geldig. Jaarlijks bekijkt de bank de evolutie van de rente op de lange termijn, om aan de hand daarvan na te gaan of er een aanpassing nodig is. Vervolgens heeft die aanpassing geen invloed op de bedragen die je per maand betaalt. Indien de rentevoet oploopt betekent dit niet dat de maandlasten omhoog gaan, in plaats daarvan blijf je gewoon wat langer afbetalingen doen om het volledige bedrag te voldoen.

De accordeonlening zorgt er wat dat betreft voor dat je tijdens de looptijd van het krediet steeds hetzelfde bedrag per maand betaalt. Je weet goed waar je aan toe bent, de looptijd wordt aangepast wanneer de rente daalt of juist stijgt. Daalt de rente? Dan wordt de looptijd van het krediet korter, terwijl de bank die verlengt op het moment dat de rente oploopt. Je kunt de accordeonlening gebruiken wanneer je een bepaald inkomen per maand hebt en je op basis daarvan voor een krediet wilt zorgen dat je maximaal kunt betalen.

Maximaal 5 jaar langer afbetalen

Uiteraard zitten er grenzen aan de accordeonlening, het is verstandig om je goed voor te laten lichten over de voorwaarden. De bank mag de looptijd maximaal met 5 jaar verlengen, op basis van de ontwikkelingen van de rente. Dat betekent dat je maximaal 5 jaar langer af dient te lossen, een periode van 60 maanden. Daar staat aan de andere kant tegenover dat je je geen zorgen hoeft te maken over de hoogte van het maandbedrag. Binnen de accordeonlening blijft het maandbedrag altijd gelijk, zelfs op het moment dat de variabele rentevoet op begint te lopen.

Wat dat betreft maak je met de accordeonlening gebruik van een variabele rente, zonder dat je het risico loopt dat de maandlasten ineens flink op beginnen te lopen. De accordeonlening is vooral voordelig op het moment dat je verwacht dat de rente gaat dalen of dat die langere tijd laag blijft. Loopt de rente onverhoopt op? Dan dien je langer af te lossen, wat betekent dat je de lening minder snel hebt afgelost. Aan de andere kant kan dit sneller verlopen wanneer de rente daalt. De maandlasten binnen de accordeonlening blijven ook in dat geval gelijk, al heb je minder maanden nodig om het totale bedrag netjes af te lossen.