Geld sparen of lenen?

Geld sparen en geld lenen hebben beiden zo hun voor- en nadelen, het is verstandig om deze helder op een rij te zetten. Denk je na over sparen of is lenen aan de andere kant verleidelijk? Probeer na te gaan in hoeverre je de kans hebt om te sparen of hoe lenen beter in je behoeften voorziet. Wij zetten een aantal voordelen van sparen en lenen voor je op een rij, zodat je aan de hand daarvan zelf na kunt gaan welke van de twee voor jou het best past. Sparen of lenen, het is veelal een kwestie van persoonlijke situaties en voorkeuren.

Voordelen van sparen

Sparen biedt een aantal belangrijke voordelen, je krijgt bijvoorbeeld een rente over het bedrag dat je spaart. Besluit je om iedere maand te sparen? Je kunt gerust een maand overslaan, je bent aan niemand wat verplicht en heeft wat dat betreft de volledige vrijheid. Aan de andere kant kun je een aankoop pas doen op het moment dat je het gespaarde bedrag bij elkaar hebt.

Je hebt de keuze uit verschillende spaarrentes. Spaar je voor een bepaald doel dat nog jaren bij je verwijderd is of wil je het geld meteen kunnen opnemen wanneer je wat moois ziet? Des te meer je kiest voor het vastzetten van het geld, des te hoger over het algemeen de rente zal zijn die je ontvangt.

Voordelen van lenen

Welke voordelen heeft lenen aan de andere kant te bieden? Je kunt de aankoop doen wanneer je wilt, het is niet nodig om daar eerst voor te sparen. Wat dat betreft heb je de vrijheid om te kopen wat je wilt, op het moment dat je wilt. Houd er aan de andere kant rekening mee dat je rente betaalt over het bedrag dat je wilt lenen. De aankoop die je doet valt daardoor eigenlijk duurder uit dan deze daadwerkelijk is.

Je hebt de keuze uit verschillende kredieten, zoals een doorlopend krediet waaruit je geld op kunt nemen wanneer je het nodig hebt of een lening die je afsluit met een vaste looptijd en vaste aflossingen of aan de andere kant juist een persoonlijke lening. Wil je geld lenen? Dan is het van belang om op voorhand goed na te gaan of je de kosten nu en in de toekomst kunt blijven betalen. Is er sprake van lenen voor een verbouwing, dan zijn hier vaak lagere kosten aan verbonden.

De keuze tussen geld lenen of sparen hangt af van veel verschillende factoren. Gaat het je om een huishoudelijk apparaat dat je eigenlijk meteen nodig hebt of kun je nog wel even geduld opbrengen om er zelf voor te sparen? Wil je de komende maanden of jaren gebruiken om rente op te bouwen of bent je aan de andere kant bereid wat rente te betalen zodat je de aankoop nu al meteen kunt doen? Aan de hand daarvan kun je kiezen voor lenen of sparen. Zorg er in ieder geval voor dat je de tijd heeft wanneer je wilt gaan sparen en je de kosten kunt betalen wanneer je de voorkeur geeft aan het afsluiten van een lening.