Overbruggingskrediet

Wil je gebruik maken van een overbruggingskrediet of ben je benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? Het is een krediet dat je kunt gebruiken op het moment dat je al een nieuwe woning wilt kopen, zonder dat je de oude van de hand hebt kunnen doen. Je zorgt er met het overbruggingskrediet dan voor dat je in de tussentijd voor de financiering van de twee woningen kunt zorgen, zonder dat je in de financiële moeilijkheden beland. Normaal gesproken kun je niet zomaar een dubbele hypotheek afsluiten, dankzij overbruggingskrediet kun je toch tijdelijk twee woningen financieren, gedurende een periode van 24 maanden waarin je de tijd hebt om de woning te verkopen.

Oud en nieuw huis overbruggen

Op het moment dat je een nieuw huis gaat kopen bestaat de kans dat je het oude huis nog niet verkocht hebt. Dat betekent dat je de maandlasten van je oude woning dient te blijven betalen, terwijl je daarnaast ook kosten voor je nieuwe woning dient te maken. Je kunt dan gebruik maken van het overbruggingskrediet, dat je kosteloos kunt aflossen op het moment dat je de oude woning verkocht hebt. Dat betekent dat je alvast zonder zorgen in je nieuwe woning kunt gaan wonen, om op je gemak de oude woning te verkopen. Zodra dit lukt kun je het overbruggingskrediet aflossen en betaal je nog uitsluitend de maandlasten voor de nieuwe woning.

Looptijd tot 24 maanden

De looptijd van het overbruggingskrediet bedraagt maximaal 24 maanden. Dat betekent dat je 2 jaar de tijd hebt om je oude woning te verkopen, vanaf het moment dat je de nieuwe woning koopt en je het overbruggingskrediet nodig hebt. Houd er rekening mee dat sommige banken het overbruggingskrediet maximaal 12 maanden aanbieden, het is verstandig om de verschillende aanbiedingen goed op een rij te zetten en na te gaan waar je het best terecht kunt. Met name wanneer je een woning hebt die zich niet zo gemakkelijk laat verkopen is het prettig wanneer je langere tijd gebruik kunt maken van het overbruggingskrediet.

Verschillende formules beschikbaar

Er zijn verschillende formules beschikbaar voor het overbruggingskrediet, waarmee je er op basis van je eigen voorkeur voor kunt zorgen dat je de overbruggingsperiode op een goede manier kunt financieren. We onderscheiden bijvoorbeeld het klassieke overbruggingskrediet en een light-variant van het overbruggingskrediet.

In het eerste geval kun je tot 100% van de marktwaarde van het oude huis lenen. Je betaalt de maandelijkse intresten op basis van het bedrag dat je hebt geleend, het is binnen een overbruggingskrediet niet nodig om aflossingen te doen. Verkoop je de oude woning? Dan kun je de opbrengst van die verkoop gebruiken om het overbruggingskrediet af te lossen, zodat alleen de nieuwe hypotheek nog over zal blijven. Wil je gebruik maken van een light-variant van het overbruggingskrediet? Dan kun je bijvoorbeeld 80% van de marktwaarde lenen. Je betaalt dan geen intresten over het overbruggingskrediet, maar je gebruikt de totale verkoopwaarde van de woning om het krediet vervolgens af te lossen. Op die manier kun je de maandelijkse lasten binnen het overbruggingskrediet beter drukken.